Dagelijkse Hooikoortsradar: weet welke pollen er in de lucht zitten

Last van hooikoortsklachten? Vul hieronder je locatie in en ontdek welke bomen, grassen of onkruiden er in bloei staan. Zo weet je welke triggers (die een allergie kunnen opwekken) in jouw omgeving in de lucht zitten. Gebruik onze pollenradar met de actuele pollenverwachting;

Huidige pollenvoorspelling

Voer eenvoudig de huidige of gewenste locatie in en u kunt aan de slag!

  • Pollen
  • Weer

Bomen

Geen tot enkele

allesoverallergie

Geen tot enkele

Grassen

Geen tot enkele

allesoverallergie

Geen tot enkele

Onkruiden

Geen tot enkele

allesoverallergie

Geen tot enkele

  • Berk
  • Els
  • Hazelaar
  • Eik
  • Ceder
  • Grassen
  • Bijvoet
  • Klein Glaskruid
  • Ambrosia
  • Geen tot enkele
  • Weinig
  • Redelijk veel
  • Veel
  • Extreem veel

Databron: Pollennieuws

sun-img

Temperatuur

27°

Voelt als 29°

sun-img

Vochtigheid

62%

sun-img

Wind

allesoverallergie 2m/s

Databron: BreezoMeter

 

Weet hoeveel pollen er in de lucht zweven

Het vermijden van pollen is een grote uitdaging als je allergie hebt. Pollen kun je namelijk niet echt zien. Ze zijn heel klein en zweven vaak onzichtbaar door de lucht. Tijdens het hooikoortsseizoen kan het nuttig zijn om te weten welke pollen er in de lucht zweven.


Uitgebreide informatie over de pollenniveaus en de weersvoorspelling kunnen je helpen bij het omgaan met je klachten. Door goed op de hoogte te zijn van wanneer bomen, grassen of planten waar jij allergisch voor bent bloeien, kun je voorbereidingen treffen. Check voor de meest recente pollen-, en weersvoorspelling dagelijks onze hooikoortsradar. 

Waarvoor kun je de hooikoortsradar gebruiken?

Met de hooikoortsradar zie je de pollenverwachting in een bepaald gebied. Als je weet voor welke pollen je allergisch bent, kan het elke dag kijken naar de hooikoortsradar je helpen om je allergie beter te beheersen. Je kunt dan voorzorgsmaatregelen nemen. Ook kun je er rekening mee houden bij het plannen van activiteiten. Bij een hoog pollenniveau ga je misschien liever even niet lunchen in het park, of wandelen in een bos.


Heb je last van hooikoortsklachten, maar weet je niet wat de boosdoener is? Ook dan kan de hooikoortsradar uitkomst bieden. Houd bij wanneer je welke allergieklachten hebt, en bekijk daarbij dagelijks de hooikoortsradar om na te gaan welke pollen er in de lucht zweven. Heb je veel last op dagen dat er veel pollen van een bepaalde boom-, gras- of onkruidsoort in de lucht zitten? Dan zou je daar wel eens een allergie voor kunnen hebben.


Een pollenallergie kan per persoon heel verschillend zijn. Hoe erg en wanneer je klachten krijgt, hangt ook af van de soort pollen waar je allergisch voor bent, en hoeveel er op dat moment in de lucht zitten. Om zo goed mogelijk het risico op klachten in te schatten, is het handig om je symptomen goed bij te houden. Houd dagelijks bij hoe je je voelt, en bekijk daarbij de hooikoortsradar. Zo kun je steeds beter inschatten of het pollenniveau van bepaalde bomen, grassen of onkruiden invloed heeft op je klachten. Ook merk je misschien dat je bij bepaald weer meer of minder last hebt van hooikoorts. 

Check de pollenverwachting voordat je de deur uitgaat.

Download onze gratis app
  • Pollenverwachting voor vandaag
  • Gedetailleerde informatie over pollen, weer en luchtkwaliteit
  • Persoonlijke informatie
  • Onze allergiekennis altijd bij de hand
Meer over de app

Hoe gebruik je de hooikoortsradar?

Voer je woonplaats of adres in, in het vak bovenaan het scherm (waar nu ‘Diemen, Nederland staat’). Je kunt dan het pollenniveau voor vandaag bekijken op deze locatie. Daaronder switch je eenvoudig naar de voorspelling voor morgen en overmorgen. Je kunt de voorspelling bekijken voor:

  • Boompollen
  • Graspollen
  • Onkruidpollen

Je kunt de hooikoortsradar ook gebruiken om het pollenniveau per boomsoort of onkruidsoort in te zien. Je ziet dan of de es, eik, berk, els, hazelaar, bijvoet of ambrosia momenteel veel stuifmeel verspreiden. 

Pollenvoorspelling in andere steden

Bekijk de pollenvoorspelling in jouw stad (of regio)

Onze data voor de hooikoortsradar

Voor de informatie op onze website en in onze app werken we samen met Pollennieuws.nl en BreezoMeter. Beide samenwerkingspartners werken met de laatste technologieën om het weer en de pollenniveaus goed in kaart te kunnen brengen. Zo zorgen we altijd voor de meest complete en recente informatie. 

Door de samenwerking met pollennieuws.nl zijn we altijd op de hoogte van de concentraties pollen in verschillende gebieden in Nederland. Door de samenwerking met BreezoMeter hebben we ook de meest actuele weersinformatie. Door beiden informatiebronnen te gebruiken kunnen we je helpen bij het inschatten van jouw hooikoortsklachten. Het weer kan namelijk van invloed zijn, bij regen slaan veel pollen bijvoorbeeld neer, waardoor er minder pollen in de lucht zitten. Dan heb je waarschijnlijk minder klachten dan bij droog weer met veel wind. Belangrijk dus om zowel naar de pollenvoorspelling, als naar de weersvoorspelling te kijken.

Onze app: het pollenaantal van vandaag en nog veel meer

Op deze pagina vind je de actuele pollenvoorspelling en weersvoorspelling van vandaag. Wist je dat we ook een handige app hebben zodat je deze informatie op elk moment van de dag kan bekijken? Download onze app om de pollenvoorspelling voor vandaag te bekijken en meer te weten te komen over welke pollen er in jouw omgeving in de lucht zitten. Via de app kun je ook informatie over de luchtkwaliteit inzien.

Extra handig: je kunt ook waarschuwingen ontvangen. Zo ben je altijd op tijd op de hoogte van veranderingen in de pollenniveaus. Door persoonlijke waarschuwen in te stellen, creëer je eenvoudig jouw persoonlijke hooikoortsalarm. 

Wat is hooikoorts?

Bij hooikoorts krijg je een allergische reactie door het stuifmeel dat vrijkomt als bomen, grassen of onkruiden in bloei staan.1 Dit stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd. Hooikoorts wordt daarom ook wel pollenallergie genoemd. Artsen gebruiken soms de medische term ‘seizoensgebonden allergische rinitis’.

Als je hooikoorts hebt, reageert je immuunsysteem overdreven op de stuifmeelkorrels (pollen) in de lucht. Hierdoor krijg je een allergische reactie en kun je van de lente tot de herfst last hebben van hooikoortsklachten. Wanneer in het jaar je precies last hebt, hangt af van het type pollen waar je allergisch voor bent. Verschillende soorten bomen, grassen en onkruiden hebben namelijk verschillende bloeiperiodes.

Welke pollen veroorzaken hooikoorts?

Het kan een uitdaging zijn om precies te bepalen welke pollen bij jou klachten veroorzaken. Je kunt allergisch zijn voor één soort pollen, maar een allergie voor meerdere pollen komt ook vaak voor. Je kunt de hooikoortsradar goed in de gaten houden om te achterhalen waar je op reageert. Ook je arts kan je helpen om de oorzaak van je allergiekklachten te achterhalen, bijvoorbeeld door het (laten) doen van een allergietest.

Je (woon)omgeving kan ook van invloed zijn op je hooikoortsklachten. Zo kunnen er bepaalde bomen, grassen, of onkruiden in de omgeving groeien waar je allergisch op reageert. Daarnaast kan luchtvervuiling, bijvoorbeeld in steden, bepaalde allergieklachten verergeren.2

In welke maand is de piek van het hooikoortsseizoen?

Dit hangt af van waar je woont en de weersomstandigheden. Het hooikoortsseizoen begint in de regel al in het vroege voorjaar, en loopt door tot de zomer- en herfstmaanden. Klimaatverandering heeft invloed op het hooikoortsseizoen: door de opwarming van de aarde kan het bloeiseizoen van sommige planten en bomen bijvoorbeeld langer zijn.3

Over het algemeen kun je rekening houden met de volgende pollenseizoenen:

Boompollen: het boompollenseizoen begint al in de winter. De piek is in het late voorjaar.

Graspollen: het graspollenseizoen begint vroeg in de lente en kan tot laat in de zomer duren.

Onkruidpollen: het onkruidpollenseizoen begint vroeg in de zomer en duurt tot de herfst.

Graspollen en boompollen

Grassen zijn één van de meest voorkomende allergietriggers, bovendien groeit het bijna overal. Als je reageert op bepaalde grassoorten kun je ook milde klachten krijgen bij het eten van bepaalde soorten groente of fruit. Dit komt door een kruisreactie en wordt ook wel pollen voedsel syndroomgenoemd. Kruisreacties kunnen ook voorkomen bij een boompollenallergie. Zeker bij boomsoorten die vaak een triggers zijn voor allergie, zoals de berk, els en de hazelaar. Deze bomen komen veel voor in Nederland en verspreiden vooral in de lente veel pollen.

Het ene gras is het andere niet

Je dacht misschien: gras = gras. Maar niks is minder waar, er zijn heel veel verschillende soorten. Het kan zijn dat je alleen bij de pollen van een specifieke soort een allergische reactie krijgt. Maar je kunt net zo goed voor meerdere soorten allergisch zijn. Als deze soorten op verschillende momenten in het jaar bloeien verlengt dat jouw ‘persoonlijke graspollenallergieseizoen’.

Lees meer over graspollenallergie

Onkruidpollen in de lucht: ambrosia en bijvoet 

Ambrosia en bijvoet zijn beiden verantwoordelijk voor veel hooikoortsklachten wanneer ze bloeien. Bij ambrosia hoeven er maar enkele pollen in de lucht te zitten om een allergische reactie uit te lokken. Hierdoor wordt het ook wel de ‘hooikoortsplant’ genoemd. De plant komt uit Noord-Amerika maar komt in Nederland steeds meer voor. Dit komt door veranderingen in het klimaat en doordat vogelvoer vaak ambrosiazaden bevat, waardoor de plant zich makkelijk verspreid.4

Bijvoet komt in Nederland al langere tijd veel voor. Veel mensen met een allergie voor bijvoetpollen, hebben ook last van een allergie voor kruiden die in de keuken gebruikt worden. Zoals peterselie en dille. Ook kruisreacties bij het eten van groente komen voor bij een bijvoetallergie. Zo kun je milde klachten krijgen bij het eten van paprika en wortel.

Pollen: voortplanting van bomen, grassen en onkruid door de lucht

Grofweg kunnen planten, bomen en onkruiden op twee manieren stuifmeel (pollen) verspreiden: via insecten of via de lucht. De verspreiding van het stuifmeel is nodig voor de voortplanting van deze planten en bomen, maar veroorzaakt helaas klachten bij mensen met hooikoorts. Planten en bomen kunnen in het pollenseizoen wel miljoenen stuifmeelkorrels per dag vrijlaten. Die stuifmeelkorrels kunnen daarna door de wind wel honderden kilometers afleggen. Wanneer er veel wind staat kun je daarom meer last hebben van hooikoortsklachten. Ook bij warm weer met weinig regen zitten er vaak meer pollen in de lucht.

Invloed van het weer op de pollen in de lucht

Zon en regen kunnen invloed hebben op wanneer grassen, onkruiden en bomen bloeien. Regen zorgt ervoor dat veel planten goed groeien. Als het daarna langere tijd droog is, en de planten, bomen of onkruiden in bloei komen, zitten er extra veel pollen in de lucht. Droog en winderig weer is bovendien ideaal voor de verspreiding van pollen. Doordat pollen heel licht zijn worden ze gemakkelijk door de wind meegevoerd. Het weer is dus van grote invloed op welke pollen in de lucht zitten en in welke hoeveelheid.

Door klimaatveranderingen worden de pollenseizoenen minder regelmatig en moeilijker te voorspellen. Door onze samenwerking met pollennieuws.nl en BreezoMeter, die gebruik maken van de meest moderne technieken, kunnen we je gelukkig alsnog voorzien van de meest actuele en nauwkeurige voorspellingen van de pollenniveaus.

Klachten bij veel pollen in de lucht

Pollenallergieën komen steeds meer voor.5 Typische hooikoortssymptomen zijn onder andere:

  • Verstopte neus
  • Loopneus (meestal met helder vocht)
  • Niezen
  • Jeukende neus, gehemelte of keel
  • Postnasale drip (slijm dat vanuit je neusholte je keel in loopt)
  • Jeukende, rode of tranende ogen
  • Hoesten
  • Zwaar gevoel op de borst
  • Piepende ademhaling
  • Bijholteontsteking
Houd om klachten zoveel mogelijk te voorkomen, of om je hier goed op voor te bereiden, de actuele hooikoortsradar goed in de gaten.

Tips bij veel pollen in de lucht

Het vermijden van pollen waar je allergisch voor bent kan lastig zijn. We geven je een paar tips om zo min mogelijk last te hebben van hoge pollenniveaus:

  • Ga niet te veel naar buiten en plan activiteiten binnen
  • Wil je toch naar buiten? Als je allergiemedicatie gebruikt kun je deze vooraf innemen. Volg daarbij altijd het advies van je arts of apotheker en lees voor gebruik altijd de bijsluiter goed door.
  • Als je naar buiten gaat kan het ook helpen een (goed aansluitende) zonnebril te dragen. Zo bescherm je je ogen tegen rondzwevende pollen.

5 Tips voor zo min mogelijk pollen in huis

Het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat er pollen in je huis terecht komen, maar met deze tips kom je een heel eind:

  • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten als iets in bloei staat waar je allergisch voor bent.
  • Lucht je kamers alleen als het pollenniveau laag is (check de hooikoortsradar!)
  • Je kunt de aanschaf van een pollenfilter overwegen, bijvoorbeeld voor je slaapkamer.
  • Was je haar voordat je naar bed gaat en laat je kleding buiten de slaapkamer liggen.
  • Droog je wasgoed niet buiten. Gebruik een wasdroger of hang de was binnen op.
  • Lees meer praktische tips tegen hooikoortsklachten

Controleer vandaag nog het aantal pollen

Onze hooikoortsradar laat de pollenniveaus van vandaag, morgen en overmorgen zien. Met deze informatie kun je beter voorspellen wanneer je hooikoortsklachten kunnen opspelen. Dit helpt je om goed voorbereid te zijn en om er in je planning rekening mee te houden. Door elke dag het pollenniveau van de bomen, grassen of onkruiden waar jij allergisch voor bent te checken, kom je niet meer voor vervelende verassingen te staan.

Download ook onze handige app om de dagelijkse actuele pollen-, weer- en luchtkwaliteitsinformatie te bekijken. Zo ben je eenvoudig op de hoogte van de meest recente en nauwkeurige hooikoortsinformatie voor vandaag, morgen en overmorgen.

We helpen je graag!

Bedankt voor het bekijken van de hooikoortsradar. We horen graag wat je ervan vindt, ook vragen zijn altijd welkom. Je kunt contact met ons opnemen de contactpagina. Volg ook onze Facebook-pagina of Instagram account voor meer informatie over allergie en handige tips.

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

Allergie testen?

Lees verder

Het lichaam reageert anders bij verschillende allergieën.

Symptomen herkennen?

Lees verder

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie behandelen?

Lees verder